vrijdag 1 augustus 2014

De grote eeuw - Jean Guillou


Hét grote voordeel dat je pas bij het derde deel een geweldige serie ontdekt, is dat je heerlijk kunt blijven doorlezen. En dat was zeker het geval bij de De grote eeuw, waarin Jan Guillou op meesterlijke wijze de geschiedenis van de twintigste eeuw vertelt aan de hand van het leven van drie broers, twee wereldoorlogen en één eeuw. Het verhaal begint met De Bruggenbouwers, gevolgd door Dandy uit het Noorden en met Tussen rood en zwart als derde deel.
In De Bruggenbouwers beschrijft hij het leven van drie broers die in een arm vissersgezin in Noorwegen opgroeien.



In dit boek gaat het vooral over de twee oudste broers, de derde verdween uit het verhaal nadat hij in een afscheidsbrief had verklaard homoseksueel te zijn. Na de dood van hun vader moeten de drie broers al jong aan het werk. Als een werkgever hun wiskundig talent en ruimtelijk inzicht ontdekt, besluit een genootschap hun opleiding tot ingenieur in Dresden te betalen, onder de voorwaarde dat zij zullen terugkeren om de Noren te helpen bruggen te bouwen en een spoorlijn aan te leggen. De levens van Oscar en Lauritz spelen zich af in totaal verschillende werelden, het Duits Oost-Afrika en de Noorse hoogvlakten tussen Bergen en Oslo.


Dandy uit het noorden gaat over de jongste broer Sverre. Hij volgt zijn geliefde Albie naar Engeland. Daar komt hij in contact met de Bloomsbury groep. Met vrienden organiseert hij een expositie met kunstwerken van Manet, Van Gogh, Cézanne en Gauguin. De Titanic zinkt, Oscar Wilde wordt veroordeeld. Het wordt gevaarlijk voor Sverre om met Duitsland geassocieerd te worden, waar hij zijn studie volgde. Alleen dankzij Albies adellijke afkomst weet het stel de volkswoede te ontlopen.





In Tussen rood en zwart is de Eerste Wereldoorlog voorbij en lijkt er, ondanks de extreme inflatie van de Duitse mark, een rustiger tijd aan te breken. De drie broers zijn weer verenigd en hebben samen een familiebedrijf opgezet. Oscar en Sverre wonen in Berlijn en Lauritz heeft zich met zijn gezin in een Zweeds kustplaatsje gevestigd. Ondanks de recessie, waardoor hun bedrijf failliet dreigt te gaan, is het leven in Berlijn opgewekt; er wordt veel gediscussieerd door intellectuelen voor wie politieke en artistieke ideeën onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Het is Kerst 1935 als het boek eindigt. Duitsland lijkt zich te herstellen en in Europa leeft men in de veronderstelling dat het nooit meer oorlog kan worden. Niets wijst nog op het drama dat de familie Lauritzen en de rest van de wereld te wachten staat.
Het kan bijna niet anders of er komt nog een vierde (vijfde, zesde en ...) deel.

Guillou geeft via deze familiegeschiedenis zijn visie op de politieke spanningen in de eerste helft van de 20ste eeuw waarbij hij de situaties steeds vanuit verschillende perspectieven belicht op bewonderenswaardig heldere wijze.
Deze serie is een absolute aanrader. Ik was compleet van de wereld tijdens het lezen van deze drie boeken. Guillou is een geweldige verteller, met oog voor details en realiteit, waardoor het lijkt alsof je er bij bent en aan het einde wil je niet stoppen met lezen. Ik kan nauwelijks wachten tot ik het volgende deel kan gaan lezen.
Guillou, kom maar door met deel 4!

Reserveer De bruggenbouwers in onze catalogus
Reserveer Dandy uit het noorden in onze catalogus
Reserveer Tussen rood en zwart in onze catalogus

Geen opmerkingen: