woensdag 4 juni 2014

Dagboek als spiegel - Christine de Vries

Voor hen die willen schrijven, maar elke keer een excuus bedenken om dit toch maar niet te doen….
Dit keer helpt geen enkele uitvlucht meer en wil je ook geen enkel excuus (in feite een smoes, geboren uit angst voor iets engs) aanvaarden van jezelf!! Want als je 'Dagboek als spiegel' van Christine de Vries eenmaal in je handen hebt gehad, dan sleep je dit voor eeuwig mee in je koffertje vol verlangen!!
Je kunt het weg moffelen achter een stapel boeken in de kast en doen alsof je dit nooit gezien hebt. Maar helaas, zo werkt het niet.



De vraag die nu onmiddellijk rijst is: wat is er dan zo speciaal aan dit boek?
Ten eerste de illustraties. In één woord gewéldig! De fijnzinnige, speelse woordtekeningen staan op naam van Pol Wijnberg. Zij werkt graag aan bijzondere boekjes die als uitgangspunt hebben beeldend te zijn.
Ten tweede de indeling. Lessen in leren schrijven, aangevuld met wijze teksten van bekende en minder bekende personen (Kierkegaard, Allende, Adriaan van Dis, Robert van Vaals, Etty van Hillesum).

Beginnend met uitleg over het ‘waarom’ van het schrijven in een dagboek, loopt de lijn met praktische tips als ‘een eigen plek om te schrijven’, ‘structuur’, ‘weerstand als wachter voor de poort’ naar ‘voorzichtig in het diepe springen’. Om uiteindelijk ‘dichter bij je kern’ te komen. En dan natuurlijk het oefenen. Bijvoorbeeld aan de hand van een lijst met woorden. Zet de timer erbij, geef jezelf 20 minuten en ‘go’ zonder te stoppen. En zo worden oneindig veel meer mogelijkheden genoemd om de pen over het papier te laten gaan. De kernwoorden hierbij blijven altijd, helaas is het niet anders, structuur en discipline…

Het is dus niet zomaar een eind weg schrijven. Nee, het is namelijk zo, aldus meneer Thackeray (wie heeft er niét ooit op de middelbare school Vanity fair moeten lezen), dat er duizenden gedachten in een mens liggen die hij niet kent, tot hij de pen opneemt om te schrijven.
Dus, ben je nieuwsgierig naar je eigen onvermoede dieptes, maar weet je niet hoe je daar bij kunt komen? Neem dan dit boek en begin!! En wie weet klim je tot nooit verwachte literaire hoogtes!!

Tot slot wil ik nog iets vermelden over de schrijfster Christine de Vries. Op basis van haar schrijfervaring en scholing heeft zij een eigen methode ontwikkeld, die onder de naam ‘Shodo’ terug te vinden is. Dit is Japans voor ‘de weg naar het schrijven’. Onder deze noemer vind je tal van workshops en cursussen.

Begint het schrijversbloed weer te kriebelen? Aarzel niet en lees dit boek!!
En wat zit er in mijn koffertje van verlangen: een schrijferscafé op een heerlijke plek ergens in Hengelo. Bijvoorbeeld in onze prachtige bieb…..

Tinie Knoef

1 opmerking:

Diane zei

Hoi Tinie,
Mooie blog! Het schrijversbloed kriebelt al een tijdje bij verschillende mensen. En JIJ hebt nu de primeur.... 25 september beginnen we met een Schrijverscafé én een verhalenwedstrijd. De bedoeling is dat het Schrijverscafé elke laatste donderdag van de maand in de bieb is.
Meer informatie volgt deze zomer. Jij staat nu natuurlijk in ons adressenlijstje! Dus tot ziens op 25 september?
Met vrolijke schrijversgroet, Diane
Diane