woensdag 21 mei 2014

Mindfullness: In de maalstroom van je leven - Edel Maex

Allemaal kennen we wel  dat gevoel te worden meegesleurd in de maalstroom van ons leven. Door zorgen, verdriet, opties om uit te kiezen, nieuwsberichten. Mindfullness, ontsproten aan boeddhistische meditatietechnieken, kan ons helpen weer zelf ‘het stuur te krijgen’ over ons leven. Niet door  de bekende reactie van alles te willen controleren , maar juist door los te laten. Niet in de zin van wegduwen, maar door er bij te blijven, te kijken naar je eigen onrust, je jaloezie, je verdriet- zonder erin te verdrinken.
Over de omgang met deze dagelijkse strubbelingen vanuit het perspectief van mindfullness gaat het boek 'Mindfullness: In de maalstroom van je leven'.


De Vlaming Edel Maex, boeddhist en psychiater, gebruikt in zijn werk met patiënten in het ziekenhuis de technieken van mindfullness en meditatie. In dit boek neemt hij de lezer stap voor stap mee door acht hoofdstukken, gelijk aan wat in acht weken mindfullness training aan bod komt.
Het zijn allemaal korte hoofdstukjes, soms wat filosofisch, soms heel praktisch, verlucht met citaten en plaatjes. Dat past bij Maex, het boek heeft een lichte toon. Hij laat je met mildheid en een knipoog soms kijken naar je eigen geworstel.

Wat voorbeelden. Aandacht  voor de ademhaling is niet meer dan: voelen wat er gebeurt en daar niets aan veranderen. Wees nieuwsgierig naar hoe je ademt, neem het waar en verder niet. Dat is de grondhouding in dit boek: met milde open aandacht waarnemen wat er is,hoe het nu met je is. Bijvoorbeeld je onrustige gedachten waarnemen, zonder te streven naar ‘een stille geest’. We lijden wat af door ons streven om de dingen anders te maken dan ze zijn.  We willen de wereld veranderen, we willen succesvoller worden of een rustiger geest krijgen. Juist die gedreven houding bezorgt ons stress.
‘Laat het er zijn’, of zoals Maex het noemt: probeer ‘te zijn in plaats van te doen’. Voor een westers mens een hele opgave, dus ook als dat dreigt te mislukken: kijk naar je geworstel en glimlach. Er is wat er is. Zoals de beroemde soefimeester Rumi het zei: ‘Dit mens zijn is als een herberg, elke ochtend een nieuwe gast. Laat alle gasten binnen en behandel ze alle met evenveel respect.’ Gast staat hier voor: stemming, gevoel, gedachtenstroom: ze mogen er allemaal zijn.
Op YouTube vind je een paar oefeningen.

Hieronder een korte reportage over Maex:



Miriam Janssen

Geen opmerkingen: