donderdag 15 mei 2014

Herman Koetsveld - vierde stadsdichter van Hengelo

Sinds 8 mei is Herman Koetsveld de vierde stadsdichter van Hengelo, na Fred van de Ven (2008-2010), Reinier de Rooie (2010-2012) en John Heymans (2012-2014).

Dat maakte aftredend wethouder van cultuur Wieger Mulder bekend in de bibliotheek. Koetsveld is de opvolger van John Heymans, die na twee jaar afscheid nam.

De drie genomineerden, Herman Koetsveld, Isis Zengerink en Wouter Munsterman, droegen bij de verkiezing allen hun eigen gedicht met de titel Hengelo, onniedan?! voor. Daarnaast lieten ze twee andere ingezonden gedichten horen.

De jury, die bestond uit de aftredend stadsdichter John Heymans, RenĂ© Siteur (directeur van de bibliotheek), Kees Schafrat (directeur Boekhandel Broekhuis) en Katja Roemeling (tekstschrijver), vond na die voordrachten uiteindelijk Koetsveld de beste. “Ik voelde hem wel aankomen”, zei Koetsveld over de overwinning. “Ik had veel vertrouwen in mijn gedicht.”

Als nieuwe stadsdichter wordt van hem verwacht dat er in de komende twee jaar meerdere gedichten over gebeurtenissen in Hengelo geschreven worden.


Stadslente

In berige winterslaap verstild
met dorre vlaktes verspreid als blad
een winkelruit blikt leeg en blind
stad met te traag kloppend hart

Een man kijkt naar een sloop
mompelt: ‘t is Hengelo onniedan
bordenvol te huur te koop
vernieuwd verlangen duurt soms te lang

Dan warmt het licht de wijken wakker
plannen botten uit met kleur
handen harten kansen pakken

Speel je mee luid roept een kind
haar stem van deur tot deur
dat lentebloeiend weerklank vindt

Geen opmerkingen: