woensdag 30 april 2014

Geloof je ogen

Ik ben de laatste tijd een beetje uit de detectives en thrillers. Niet dat ik ze niet meeneem van de bieb, maar blijkbaar ben ik verwend geworden, want na een paar bladzijden houd ik het al weer voor gezien. Totdat ik begon in Geloof je ogen van Linwood Barclay. Vanaf het begin word je op het verkeerde been gezet. En dat gebeurt telkens opnieuw, tot op de laatste bladzijde, binnen de verschillende verhaallijnen die langzaam maar zeker worden opgebouwd en, natuurlijk, uiteindelijk bij elkaar komen. Tijdens het lezen drong zich op een gegeven moment de vergelijking op met The Killing, dl.1. Je volgt steeds de verschillende spelers in het verhaal, onafhankelijk van elkaar, maar je weet dat ze iets met elkaar te maken moeten hebben.

Een hoofdrol in het verhaal is weggelegd voor het computerprogramma Whirl360, een soort streetview van Google maps. Het speelt in op het onbehagen dat veel mensen voelen bij de alziende blikken van GoogleView: een auto met camera rijdt door je straat en dat moment staat voor altijd op het internet. Wat als er net op dat moment iets gebeurde wat het daglicht niet kan zien? En wat als iemand daar via het internet achter komt?

Thomas Kilbride, een autischtische man die geobsedeerd is door kaarten en plattegronden van steden. Na de plotselinge dood van hun vader neemt zijn broer Ray de zorg voor hem (tijdelijk) over. Thomas denkt dat hij in opdracht van de CIA alle straten van de grote steden in de wereld uit zijn hoofd moet leren, zodat bij het uitvallen van alle systemen door een grote catastrofe de geheim agenten en regeringsleiders op hem terug kunnen vallen. Daarvoor voert hij ook regelmatig gesprekken met oud president Bill Clinton. Thomas balanceert tussen waarheid en fantasie. Het is daarom begrijpelijk dat Ray in eerste instantie Thomas niet gelooft als deze meldt dat het lijkt alsof er iemand voor het raam van een appartementencomplex in New York wordt vermoord. Als Ray nietsvermoedend op onderzoek uitgaat zet dit een aantal macabere gebeurtenissen in gang.

De hoofdpersonen worden mooi en herkenbaar geportretteerd. De onmacht van beide broers om elkaar te begrijpen, de rechtlijnigheid en de kwetsbaarheid van Thomas en de zorg tegen wil en dank van Ray.
Crimezone waardeert het boek met een vette vier sterren.

Uitgeleend in onze bibliotheek? De andere titels van Barclay schijnen eveneens de moeite waard te zijn!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: