vrijdag 29 november 2013

Een Lustrum Luisteren met Eck...

Wie had dat gedacht? Ruim vijf jaar geleden opperde ik dat het wel eens leuk zou kunnen zijn om, naast de berichtgeving op de website, de liefhebbers van lezen, muziek en films te voorzien van leuke tips. Niet formeel, maar op een blog, met de mogelijkheid om te reageren. Het delen van passie moest voorop staan: geen traditionele recensies, maar je persoonlijke verhaal bij een mooi boek, een onvergetelijke film of kippenvel bezorgende muziek. Je praat het eens door met een collega, je maakt samen een plannetje, en je viert dus nu je eerste lustrum van wat kennelijk voor veel mensen een leuke inspiratiebron is.
Hoezo trots?

donderdag 28 november 2013

Bloed, zweet en tranen? 5 jaar Bieblog Hengelo

Doe mee aan de BoekFace wedstrijd!
Bloggen... je begint er op een bepaalde dag mee, en voor je het weet ben je alweer 5 jaar verder. We bloggen met 5 collega’s, ieder vanuit zijn of haar eigen interesse /passie. We doen dit nog steeds met veel plezier, maar af en toe toch ook met wat bloed, zweet en tranen. Deze week is er elke dag van één van ons een persoonlijke terugblik op 5 jaar bloggen.
Ik organiseer in samenwerking met andere (culturele) organisaties bijzondere ontmoetingen met schrijvers maar ook met cabaretiers of singer-songwriters.
Aan inspiratie daarom geen gebrek!

woensdag 27 november 2013

Vijf jaar verhalen delen!

Vijf jaar Bieblog Hengelo. Ik kan het zelf ook bijna niet geloven. Ik ben vijf jaar doorgescrolled, het voelt als het doorbladeren van een fotoalbum. Herinneringen komen boven: o ja, dat was dat prachtige boek,en die film die zoveel indruk maakte; collega's met van die geweldige tips; en dan die acties waarmee we samen van bijzondere gebeurtenissen verbonden (de top-90 tijdens 'ons' 90-jarige bieb-bestaan, de gast-posts tijdens de maand van het spannende boek). Of tijdens het scrollen Eck's jaarlijstje, dan wist ik: weer een jaar voorbij...

dinsdag 26 november 2013

Mijn mooiste Lezen, Kijken en Luisteren

Doe mee met de BoekFace wedstrijd!
Vijf jaar mijn stem op dit Bieblog. Vijf jaar mijn voorkeuren. Dat was leuk om te doen. En dat is het nog steeds, ondanks dat de inspiratie soms verstoppertje speelt.

Mij bracht het de kunst om net even anders naar onze collectie te kijken. Want bij elk boek en elke film denk ik: "Is dit iets om over te schrijven en wat ga ik dan vertellen?" Het bracht jou hopelijk een beetje inspiratie, of boel herkenning, of een vleugje verwondering wellicht.

maandag 25 november 2013

Jubileum Bieblog Hengelo: 5 jaar bloggen!

Wauw, we zijn alweer 5 jaar aan het bloggen! Toch wel een prestatie van ons kleine groepje vaste bloggers van Bieblog Hengelo. Want niets is zo gemakkelijk dan een blog beginnen maar dat jarenlang op een goed niveau volhouden is andere koek.

In de Week van de Mediawijsheid gaat elk redactielid een jubileum-post schrijven met een persoonlijke terugblik op 5 jaar bloggen: de hoogtepunten, dieptepunten, de meest geslaagde post en de zepers. Een sentimentele reis terug in de tijd toen we nog 5 jaar jonger en onschuldiger waren. Oeps, volgens mij sla ik een beetje door: gauw van start met mijn terugblik!

zaterdag 23 november 2013

Waanzinnige plannen - Marcel van Driel

Het waarmaken van je grootste dromen is iets wat veel mensen voor zich uitschuiven, vooral omdat je mooiste dromen zo onmogelijk en groot lijken. Je grootste dromen voor de toekomst zijn misschien wel te mooi om waar te zijn. Want hoe geweldig zou het niet zijn om een boek te schrijven, een half jaar te fietsen door Afrika, een kinderboekenwinkel openen, een B&B te beginnen, of……
Maar waar en hoe begin je? Geen tijd, geen energie, geen geld, geen tijd, geen …
Nu heb je je leven zoals het is. Nu is die droom te mooi om waar te zijn en heb je te maken met de realiteit. Dus misschien in de toekomst, maar niet nu.
Pure bullshit, zegt Marcel van Driel hierover.

dinsdag 19 november 2013

Hallo Meneer God... met Anna

Volgens mij ben ik best een spiritueel mens, maar die spiritualiteit laat zich niet echt vangen in een Boek, een Kerk of een Religie. Simpelweg omdat ik er niet mee ben opgegroeid. Dan moeten er andere wegen je pad kruisen om die deuren te openen. Die wegen kwamen, maar hebben me nooit echt gegrepen. Een combinatie van verkeerde weg, verkeerde timing en verkeerde verwachtingen waarschijnlijk. Dus wat doe je als je die Grote Religie toch een beetje wilt begrijpen? Nou, dan volg je gewoon de raad op van een lieve vriendin die je een oud beduimeld boekje in de handen duwt en zegt: "Dit is wat God is voor mij. Lees zelf maar."

zondag 17 november 2013

Stadsdichter: Concertgebouw

CONCERTGEBOUW, 17 NOVEMBER 1969

Dit podium biedt al een eeuw onafgebroken
ruimte aan het theatrale leven, gebaren die

de schijn van een vreemde wereld bevolken,
af en aan, dankzij uiteenlopende handelingen,

terwijl het publiek gekluisterd vanuit het duister
toekijkt, kortom, het ritueel in elke schouwburg,

woensdag 13 november 2013

De tweede zonde

Opnieuw een Scandinavische thriller die iets met kou, donker en barre omstandigheden te maken heeft. Toeval of niet? Blijkbaar vormt het koude noorden een prima decor voor verhitte emoties die leiden tot lugubere misdaden.

Asa Larsson schreef de Tweede zonde Twee verhalen. Eén in het heden, één in het verleden. En uiteindelijk komen ze natuurlijk bij elkaar. In het heden vindt een aantal verdachte sterfgevallen plaats, in het het verleden ligt de oorzaak. En dat maakt het verhaal meteen zo bijzonder. Het 'oude' verhaal intrigeerde me het meest, het 'nieuwe' verhaal boeide me vanwege de beschrijving van dat koude, barre noorden van Scandinavië. 

maandag 11 november 2013

Kopgeld

Het is een beetje toeval dat ik dit boek ging lezen: het was achtergebleven in ons vakantiehuisje op Terschelling. Maar zo kom je soms bijzondere boeken tegen en Kopgeld van Ad van Liempt valt voor mij zeker in die categorie. 

Kopgeld gaat over een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis tijdens de 2e Wereldoorlog: Nederlandse premiejagers die de Nazi's actief hielpen bij de Jodenvervolging. Ad van Liempt zoomt hierbij specifiek in op de "colonne Henneicke": een door de nazi's opgerichte afdeling van circa 50 man die zich specialiseerden in het opsporen, beroven en uitleveren van hun joodse landgenoten.

zaterdag 9 november 2013

Stadsdichter: jubileum Concertgebouw

Op 1 november 2013 is het precies 100 jaar geleden dat in Hengelo het Concertgebouw op feestelijke wijze in gebruik werd genomen. En op exact dezelfde plaats waar de huidige schouwburg, het Rabotheater, het stadsbeeld bepaalt.
Cultuur in Hengelo was in die tijd, net als in alle andere geïndustrialiseerde landen, een zaak van de plaatselijke elite.

De eerste voorstelling was een concertante uitvoering van de opera Carmen van Georges Bizet. Aanleiding voor het Rabotheater om de Reisopera en het Nederlands Symfonieorkest uit te nodigen om Carmen opnieuw uit te voeren bij het 100-jarig jubileum van de Hengelose schouwburg. Dit keer in de beroemde bewerking van Peter Brook.

donderdag 7 november 2013

J.J. Cale

JJ Cale 1938-2013
Kort geleden overleed JJ Cale. En ik kwam er achter dat ik daar geen aandacht aan heb besteed op dit blog: dat maak ik dus alsnog goed.
Al jaren luister ik naar de muziek van Cale. Eigenlijk was ik te jong om het echt 'mee te maken', maar gelukkig leerde ik de muziek kennen via mijn oudere zus. En vervolgens ben ik gaan kopen in tweedehands platenzaken.

maandag 4 november 2013

Borgen

Leven zonder televisie is echt heerlijk rustig. Er is heel veel brood-en-spelen waar ik niks van meekrijg, niks mee hoef en geen tijd aan kwijt raak. Maar heel soms krijg ik dus ook niks mee van iets dat eigenlijk best heel goed is. Ik leer er via de (sociale) media wel over, hoor aan de mensen om me heen dat ze weer hebben gesmuld, maar uiteindelijk vergeet ik het weer. Genoeg andere dingen te doen.

Zo kan het gebeuren dat ik pas kennismaak met de eerste serie afleveringen van een hele goeie tv-serie als het vierde seizoen al bijna van start gaat. Dat overkwam me met de Deense politieke drama-serie Borgen.

Borgen (de Burcht) is de plek waar in Denemarken het politieke spel wordt gespeeld. Dit eerste seizoen begint met de verkiezingsoverwinning van de partij van Birgitte Nyborg, die daarmee gelijk de eerste vrouwelijke minister-president van Denemarken wordt. En dan begint het politieke en persoonlijke drama pas echt.

We krijgen een bijzonder kijkje in het leven van ministers, partijen, journalisten en alle spelers daaromheen. Regering en oppositie, persoonlijke belangen tegenover staatsbelangen, idealen die het afleggen tegen de harde werkelijkheid. Nyborg wil het zo graag goed doen. Voor haar land, haar partij en haar gezin. Maar dat lijkt een onmogelijke opgave. En we zien haar langzaamaan verharden. Van de eerlijke en zachtaardige vrouw/moeder is na tien afleveringen weinig meer over. Terwijl je haar zo gunt dat de dingen lopen zoals ze het eigenlijk had bedoeld.

De serie raakt. Het is goed gemaakt, met geloofwaardige karakters en verhalen. Het doet je anders naar de hedendaagse politiek kijken, omdat je gewoon weet dat dit niet alleen maar fictie is. Politiek gaat allang niet meer over wat goed is voor het volk, voor de wereld, voor de toekomst. Het gaat over nu en ik. Het gaat over aandacht en in het zadel blijven. Tenminste, dat is hoe ik het ervaar. En in deze serie zie je inderdaad hoe dat spel ontstaat. Ook al wil je het niet zo spelen. En hoe je eerlijk meent dat je nu echt niet kunt stoppen, want wie weet kun jij wél die verandering teweeg brengen die de wereld weer een beetje beter maakt.

Borgen heeft m'n vertrouwen in de politiek niet hersteld. Maar ik ben wel blij dat dit is gemaakt. Want hier kunnen we allemaal wel iets van leren. Of je nu op het rode pluche zit, of straks weer in het stemhokje staat. Gauw naar seizoen 2 dus!




Reserveer seizoen 1 in onze catalogus.
Reserveer seizoen 2 in onze catalogus.
Reserveer seizoen 3 in onze catalogus.

vrijdag 1 november 2013

Doe mee aan de BoekFace wedstrijd!

We gaven het al aan: onlangs 750 blogposts en binnenkort ons eerste lustrumfeestje. Dat vieren we natuurlijk met jullie!

We beginnen met een leuke wedstrijd: BoekFace!
Misschien heb je ze wel eens gezien, die mooie foto's waarbij de cover van een boek een deel van het gezicht bedekt. Kijk hier maar eens voor meer inspiratie...

We nodigen je uit om mee te doen aan onze 'Bieblog BoekFace wedstrijd'.



Win een boekenbon van €25,-!

Hoe gaat het in z'n werk? Simpel:
- stuur je BoekFace-foto vóór 20 december naar bieblog@bibliotheekhengelo.nl
- vermeld in de mail je naam, adres, en telefoonnummer
- met het sturen van de foto geef je ook toestemming voor het plaatsen van jouw BoekFace op dit Bieblog
- de winnaar krijgt uiteraard bericht!
- de mooiste portretten vind je uiteindelijk hier terug...

We zien de inzendingen met spanning tegemoet! Veel succes en plezier!