maandag 14 mei 2012

Wanneer je omringd bent door vlammen

Waarschuwing! Dit is een boek dat je niet moet lezen als je een glas melk aan drinken bent of zo. Want de kans bestaat dat jezelf en je omgeving er niet schoner op wordt, zoals mij overkwam. Of dat je op een vol perron ineens hardop gaat lachen, zoals mij ook al overkwam. Dat is het effect van de absurde verhalen van David Sedaris in Wanneer je omringd bent door vlammen.

David Sedaris is een fenomeen: van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland is hij populair: vorig jaar trad hij als eerste Amerikaanse auteur op voor een uitverkocht Carré. Want naast schrijver is hij ook een performer: "ik hou ervan om voor publiek te staan". Hij leest voor uit eigen werk en gaat daarmee de hele wereld over.

De humor van Sedaris is bijzonder: hij schrijft autobiografisch en met een groot gevoel voor het absurde in normale situaties. En dat hij zelf niet echt sociaal vaardig is en de nodige neurotische trekjes heeft helpt natuurlijk ook mee. Een klein voorval kan zo leiden tot een bizarre reeks associaties van belevenissen op het Franse platteland (hij had een huis in Normandië) tot gênante herinneringen uit zijn jeugd.

Naast humor hebben zijn verhalen ook tragische kantjes. Zoals het prachtige verhaal over zijn oude buurvrouw in New York: een verschrikkelijk moeilijk maar eenzaam mens maar waar hij toch een goede verstandhouding mee krijgt. Ik zou David Sedaris gewoon eens proberen! Als uitsmijter David Sedaris over Sinterklaas.



Reserveer Wanneer je omringd bent door vlammen in onze catalogus 

Geen opmerkingen: