zaterdag 18 februari 2012

Grip - Stephan Enter

Niets in het zingen der krekels
Verraadt hoe vlug ze sterven

Deze regels van Matsuo Bashõ vormen het motto in de roman Grip van Stephan Enter over vriendschap, of de illusie daarvan en over herinnering.
 

Vincent, Martin, Paul en Lotte waren twintigers toen ze elkaar leerden kennen en met elkaar op de Lofoten klommen. Nu zijn ze veertig, en ze komen weer bij elkaar. Waarom? Een incident tijdens hun klimavontuur op de Lofoten, stuurde hun levens op dramatische wijze. Wat is er nu precíes gebeurd toen zij daar aan het klimmen waren? Ze willen allen terug naar dat moment, elke vanwege zijn eigen reden. De een omdat toen alles is begonnen, de ander omdat toen alles tot stilstand kwam, de derde door een combinatie van die twee. Stukje bij beetje en vanuit wisselend perspectief blikken Martin, Vincent en Paul terug op wat zich tijdens hun laatste gezamenlijk trip heeft afgespeeld. Lotte, de vrouw waarop ze allemaal verliefd waren, staat centraal in hun overpeinzingen.

Grip gaat over de vraag of je het leven leidt dat je had willen leiden. Of de keuzes die je maakte wel jouw keuzes waren. En tegelijkertijd is het ook een heel spannend verhaal, je blijft lezen.
Een boek om over na te praten, al was het maar vanwege de behoefte aan verklaringen, aan een duidelijk verband tussen oorzaak en gevolg.

Reserveer Grip in onze catalogus

Geen opmerkingen: