woensdag 8 februari 2012

de vliegenvanger

Hoe zet je een boek in de markt? Daar zijn natuurlijk verschillende manieren voor en de manier waarop dit is gebeurd met 'De Vliegenvanger' is er één van. Wie is de schrijver van dit boek? Is het echt gebaseerd op bestaande dagboeken? Wat is waar en wat niet? Kortom, bouw een aantal mysteries rondom een boek, geef het een eigen website en zie de belangstelling is daar. Geef het hier en daar een sensueel, zelfs erotisch, tintje en voorwaar de boeken vliegen als warme broodjes over de toonbank.
Hoe verging het mij? Ik kreeg dit boek aangereikt door een collega. Zij had dit boek voorzien van een genre-etiket: erotisch verhaal. Er zat een briefje in met mijn naam erop, dus kwam ze het mij brengen. En ja, ook ik ben nieuwsgierig. Achterop het boek begint het als volgt: 'Houd God voor ogen en je gulp gesloten.’ Met dit advies wordt de Limburgse Peter naar het seminarie gestuurd. Wat gaat dit worden?
Om teleurstellingen te voorkomen, erotisch wordt het nergens echt. Het boek is gebaseerd op de dagboeken van monnik Peter Linders, die jarenlang in handen waren van programmamaker Rik Felderhof. Deze zorgde ervoor dat het verhaal werd uitgegeven.

'De Vliegenvanger' gaat over Peter die als boerenzoon de kans krijgt om verder te leren, maar dan wel op het seminarie. Goedgelovig opgevoed vindt Peter dit helemaal geen probleem, totdat hij beseft dat dit betekent dat hij niet met zijn buurmeisje kan trouwen waarmee hij als sinds jaar en dag 'verloofd' is. Peter snapt daar sowieso niets van, want de liefde is toch één van de mooiste scheppingen van God? Als Peter betrapt wordt met één van zijn medestudenten in een innige omhelzing (en echt verder dan dit gaat het niet!) worden ze allebei weggestuurd. Diep beschaamd durft Peter niet terug te keren naar zijn geboortedorp om zijn ouders, de pastoors en zijn favoriete juf van de school onder ogen te zien. Wat volgt zijn de omzwervingen van Peter door Europa waar en passant ook de Eerste en Tweede Wereldoorlog uitbreken. De titel van het boek is afkomstig van de periode dat Peter als verzetman gevangen zit, als vliegenvanger dienst doet bij een Duitse kampcommandant en zo ontsnapt aan zijn executie.

Wat maakt het boek aantrekkelijk? De min of meer lichtvoetigheid van de hoofdpersoon. Zijn volkomen natuurlijke manier om zaken en mensen te benaderen. En ook de toch met veel humor geschreven tekst en ook de soms bijna filosofische bespiegelingen van een man die weliswaar z'n hart volgt maar als de emoties echt te dicht bijkomen het hazepad kiest. En, onmiskenbaar, de aan de ene kant religieuze invalshoek en aan de andere kant de liefde in al zijn vormen, met als pikant detail natuurlijk de misstanden waartoe dit geleid heeft... En is het nou echt waar of niet?
Wat maakt dit boek minder aantrekkelijk? Soms vond ik het boek ronduit irritant om te lezen. De hoofdpersoon heeft wel heel veel meegemaakt en dan ook nog verzetsheld worden. Veel wordt aangestipt, maar niet uitgediept. Met name de historische achtergrond maakte het voor mij op een bepaald moment minder geloofwaardig. Het zijn juist de delen waarin de relaties met de verschillende personen beschreven worden die het boek de moeite de waard maken. Maar hoe dan ook, ik kon het niet wegleggen en heb het helemaal uitgelezen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Eens! Mooi Stuk!