zaterdag 30 april 2011

Koningin Beatrix

Speciaal voor Koninginnedag twee romans waarin de auteurs in de huid kruipen van Koningin Beatrix. Beide auteurs willen de vrouw achter de koningin laten zien. Beide romans spelen zich af na een ingrijpende gebeurtenis in het leven van Koningin Beatrix.

Majesteit van Oscar van den Boogaard is eigenlijk een “verboeking” van de film Majesteit.

Van de achterflap
Het is Prinsjesdag, een jaar na de dood van haar geliefde Claus. Beatrix twijfelt aan alles. Aan de monarchie, aan de betrouwbaarheid van haar zoons en zelfs aan zichzelf. De spanningen lopen hoog op wanneer minister-president Balkenende de troonrede op het laatste moment wil veranderen. Beatrix verzet zich. De Staten-Generaal houdt de adem in.

Het boek leest makkelijk weg en je beleeft als lezer alles mee door de ogen van Beatrix. Waardoor zij niet langer de koningin is maar een gewoon mens. Maar wel een mens met veel opgelegde beperkingen.

Het tweede boek, Ik Beatrix, van Marietta Nollen verscheen 18 april en heeft al de nodige media aandacht gehad, waaronder een interview met de auteur bij TC Tubantia en een recensie op de website van Radio Nederland Wereldomroep. Liefhebbers van het Koningshuis zullen dit boek zeker willen lezen. Een deel van hoofdstuk 5 is hier te downloaden.

Reserveer Majesteit in onze catalogus
Reserveer de DVD Majesteit in onze catalogus
Reserveer Ik Beatrix in onze catalogus

woensdag 27 april 2011

Lekker koken onder € 1,50 - Lydia Tuijnman

De laatste blogpost van de maand over de Curves Voedselactie. En aangezien ik een liefhebber ben van lekker eten, zocht ik een boekje over lekker koken. Want lekker én gezond koken voor weinig geld lijkt bijna een onmogelijke combinatie. Gelukkig heeft Lydia Tuijnman met haar boekje Lekker koken onder € 1,50 bewezen dat dit niet het geval is. Zij maakt gebruikt van seizoensproducten van eigen bodem. Maar ook van de natuur om ons heen die veel pure ingrediënten te bieden heeft.
Ik kan de satéspiesjes en de fris-zure aardappelsalade van harte aan bevelen voor de barbecue!

Het boek werd een tophit dankzij het tv-programma De Frogers: Effe geen cent te makken, waarin zij een maand lang op bijstandsniveau leven. Aan het begin van dit programma kregen de Frogers een starterspakket met o.a. dit boek.


maandag 25 april 2011

Babette's feast

De goede opletter heeft vast wel gezien dat Bieblog Hengelo deze maand de Curves Voedselactie in het zonnetje zet. Een actie over voedsel en armoede. Deze blog hoort eigenlijk niet in dat rijtje thuis, want ik zet graag een film in het zonnetje zetten die gaat over voedsel en rijkdom. Of eigenlijk over de rijkdom van voedsel, zoals ik al eens eerder liet zien met de film Eden.

Bij onze nieuwe aanwinsten zag ik pas geleden de film Babette's feast voorbij komen. Het zal een nieuwe uitgave zijn, want dit tijdloze Deense pareltje veroverde al in 1987 vele harten. Ken je hem nog niet? Dan moet je die schade echt gaan inhalen! Ik heb hem gelijk gereserveerd en er weer een avondje van zitten smullen.


Het verhaal speelt in 1871 in een piepklein Deens kustplaatsje in het afgelegen Jutland. Er wonen enkel wat oude, vrome mensen. Waaronder twee dochters van de inmiddels overleden dominee. Hij heeft zijn mooie dochters altijd 'behoed' van de geneugten des levens. De enkele man die ooit zijn hart verloor werd het al gauw duidelijk: hij had geen schijn van kans, deze vrouwen leefden enkel voor God. Op een stormachtige dag kwam de Franse Babette bij deze zussen aanlopen om er als huishoudster te blijven werken. Het traditionele bierbrood werd langzaam vervangen door wat smaakvollere spijzen, ze bracht wat vrolijkheid in het dorpje, maar verder leefde deze Française net zo vroom en onopvallend als de andere inwoners.

Tot ze op een dag - na 14 jaar trouwe dienst - te horen krijgt dat ze de lotto heeft gewonnen. In plaats van haar koffers te pakken legt ze een verzoek neer bij haar werkgevers: ze wil graag een diner koken voor de vaste kerkgasten. Tja, kun je dat weigeren? Gelukkig niet, want Babette blijkt over een goed verborgen talent te beschikken. En de generaal, die toevallig voorbij komt en wél de wereld en het echte leven heeft ervaren, herkent dat talent van een beroemde chef-kok uit Parijs. Zij was als enige in staat om een maaltijd om te toveren in een 'liefdesaffaire'.

Wat er dan gebeurt is even leuk als liefdevol. De schuchtere gasten, die bang zijn bij een soort heksenmaal aan te moeten schuiven, krijgen weer kleur op de wangen en warmte in hun hart. De helaas niet-ondertitelde trailer wil ik je niet onthouden, want die toont de schoonheid en eenvoud van het land, de mens en het leven. Eet smakelijk!





Reserveer nu in onze catalogus

vrijdag 22 april 2011

Israel Nash Gripka

foto: Peter Hageman
U zult het niet geloven, maar ik ben alweer druk doende met mijn jaarlijstje. Dat komt voornamelijk omdat ik daar, gezien de verschenen albums tot nu toe, minstens een top 20 van moet gaan maken. Deze wil ik in ieder geval niemand onthouden: Barn Doors And Concrete Floors van Israel Nash Gripka.
Morgen is deze man met band te beluisteren in Utrecht tijdens het Blue Highways Festival (dat gelukkig weer nieuw leven in is geblazen). En, nog mooier wellicht, voor wie hier in de regio woont en niet in Utrecht kan zijn, doet hij het nog eens dunnetjes over in Nix Blues Club in Enschede op 28 april!
En kun je daar ook niet bij zijn, dan natuurlijk allemaal eerder op diezelfde dag om 17.00 uur 's middags naar PopEye hier in Hengelo voor een heuse 'in-store' bij Johan.
Een voorbeeld van hoe de nieuwste plaat werd ontvangen in de pers:
"Barn Doors & Concrete Doors bevat 11 nummers uitgesmeerd over bijna 50 minuten. Een album met een zeer basaal doch sompig geluid. Vette bastonen, en een stem die zijn gelijke niet kent, en die bovendien binnenkort live te beluisteren valt op de komende Blue Highways editie. Met de juiste band tot zijn beschikking gaat ’t dak gaat eraf! Het basisidee voor dit album ontstond in een ongedwongen sfeer. Tijdens een huisbezoek werden tijdens het afspelen van een stel langspeelplaten besloten dat het volgende album is een boerenschuur opgenomen zou worden. Het bier werd alvast verzekerd gesteld om het voornemen een stok achter de deur te geven. Op 23 juni vorig jaar kwam de crew bij elkaar te Harvard Farm in de Catskill Mountains. Er werd gegeten, gedronken, er werd gezwommen in de rivier, en bovenal er werd muziek gemaakt. Mijn gedachten gaan terug naar de beelden van Neil Young tijdens de opnames van Harvest. Neil schreef geschiedenis met dat album, en Israel Nash Gripka verdient hetzelfde. Alle elementen zijn er. De tijd zal het uitwijzen. Mijn euforie is er niet minder om. Een buitengewoon mooie plaat."(Rein van dan Berg)
Ook het vorige album van Israel Nash Gripka, New York Town,  kreeg destijds een enthousiast onthaal in de lage landen. Dat de live-beleving indruk maakt, is ook te lezen op Kindamuzik: "Langzaam en rustig starten de intro's, totdat de songs opbouwen en uiteindelijk in de fik worden gezet, waarna ze nog even mogen nasmeulen."
We zien elkaar dus? In Utrecht, Hengelo en/of Enschede!



Reserveer 'Barn Doors And Concrete Floors' in onze catalogus
Reserveer 'New York Town' in onze catalogus

woensdag 20 april 2011

Erwtensoep in augustus

Het zal de trouwe lezers van onze blog niet ontgaan zijn: Bibliotheek Hengelo steunt de Curves Voedselactie. Toen ik mij wat ging oriënteren op deze actie (waarom deze actie, wat doet de voedselbank, waar komt het voedsel van de voedselbank vandaan) kwam ik erachter dat het hier niet alleen gaat om, zeg maar, stille armoede. Vorig jaar 16 oktober stond wereldvoedseldag in het teken van voedselverspilling. Wist je dat Nederlanders jaarlijks samen 3,6 miljard Euro aan voedsel weggooien? Dit geldt voor de complete voedselketen. Het zijn niet alleen de consumenten die eten weggooien, ook producenten doen een flinke duit in het zakje. Wat dacht je bijvoorbeeld wat er gebeurt als een nieuwe verpakking voor een product wordt geintroduceerd? Jawel, alles in het oude jasje gaat op de vuilnisbelt. Of liever gezegd, ging op de vuilnisbelt, want sinds enige tijd zijn hierover gelukkig afspraken gemaakt met de voedselbank.

Deze week was er opnieuw aandacht voor verspilling van voedsel en dit keer start het Ministerie van Economische Zaken een campagne tegen voedselverspilling met als aftrap het 'Groot diner tegen verspilling van voedsel'. Vier topkoks koken een 'haute cuisine' menu met voedsel dat door de boer wordt weggegooid, omdat wij als consument liever die gladde aardappel dan zijn knobbelige soortgenoot eten, en die kromme komkommer komt echt niet meer bij ons in de winkelschappen terecht. Het voert een beetje te ver om hier in te gaan op de invloed die onze verspilling heeft op de honger die heerst in andere delen van de wereld, maar zeker is dat verminderen van voedselverliezen bij boeren en voedingsbedrijven en minder verspilling door consumenten leidt tot meer en betaalbaar goed voedsel voor consumenten in ontwikkelingslanden. En dus tot minder honger in de wereld.

Even terug naar de voedselbank. De voedselbanken in Nederland verstrekken aan ongeveer 120,000 huishoudens voedselpakketten. Om als huishouden hiervoor in aanmerking te komen moet je aan bepaalde criteria voldoen. Het boekje 'Erwtensoep in augustus' gaat over dit soort huishoudens. Kees Opmeer interviewde 15 kinderen en jongeren die met honger naar bed gaan, thuis geen verwarming hebben, tweedehands kleren moeten dragen, nooit op vakantie kunnen. En dat in een van de rijkste landen ter wereld! Hoe dat in z'n werk ging en wat dat opleverde vertelt Kees Opmeer zelf:


15 prachtige, ontroerende portretten van kinderen die net zo graag en net zoveel kind willen zijn als hun leeftijdsgenootjes in een wereld die draait om consumeren.

Reserveer in onze catalogus

maandag 18 april 2011

Het Kraaienpad: Iain Banks

"Het was de dag dat mijn grootmoeder ontplofte.": met deze bizarre zin begint Het Kraaienpad van Iain Banks. Het verhaal speelt zich af in Schotland waar student Prentice McHoan na lange afwezigheid terugkeert naar zijn enigszins geschifte familie.

Prentice zit niet lekker in zijn vel en worstelt met alledaagse zaken zoals de dood, liefde, sex, drank, God en drugs. Maar ondanks zijn eigen problemen raakt hij langzaam steeds meer intrigeert door enkele dramatische gebeurtenissen uit het verleden van de McHoan familie. Vooral de plotselinge verdwijning van zijn lievelingsoom Rory houdt hem bezig. Rory was een succesvolle schrijver en als Prentice een oude doos met manuscripten en diskettes van hem in handen krijgt komt hij langzaam steeds dichterbij de waarheid.

Het Kraaienpad is naast een spannend ook een mooi en met humor geschreven boek met rake en soms ontroerende karakterstudies van de verschillende familieleden en hun onderlinge complexe relaties. Het Kraaienpad is in 1996 door BBC bewerkt tot een zeer populaire miniserie "The Crow Road" die in Nederland helaas slecht te krijgen is. Ik heb mijn DVD vorig jaar in Engeland gekocht: kun je eraan komen dan zeker doen: het is een briljante serie!

Reserveer in onze catalogus

zaterdag 16 april 2011

De omweg - Gerbrand Bakker

Op een vroege ochtend zag ze de dassen

In alle boeken van Gerbrand Bakker worstelen de personages zich moeizaam door het leven. In De omweg kruipt Gerbrand Bakker in de huid van een Nederlandse jonge vrouw, een literatuurdocente die gespecialiseerd is in de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson.

Zij raakt in een crisis en vlucht naar Wales waar ze een afgelegen huis heeft gehuurd en probeert in the middle of nowhere een nieuw bestaan op te bouwen. Zij brengt de dagen door met het kijken naar wolkenluchten, brood halen, uitstapjes naar het tuincentrum, zorgen voor de ganzen en het dagelijkse ritueel van het BBC-programma Escape to the Country, waarvan de titel natuurlijk net zo goed op haarzelf had kunnen slaan.


De vrouw probeert het verleden te vergeten terwijl de achterblijvers niet van plan zijn haar zomaar te laten verdwijnen in het niets. De zoektocht van haar man, samen met een agent, heeft iets tragikomisch, maar aan de vrolijkheid komt onmiddellijk een eind als hij bij de boerderij arriveert.

Dat er iets aan de hand is met deze vrouw is meer voelbaar dan leesbaar, want heel veel wordt alleen maar gesuggereerd. Slechts af en toe geeft Bakker een paar hints over wat er met de vrouw aan de hand is. Hij gebruikt korte zinnen waarin weinig gezegd wordt en laat zien hoe moeilijk mensen met elkaar communiceren of niet communiceren.

Hou je van verstilde romans, waarin de natuur mooi wordt beschreven en de plot zich gaandeweg ontvouwt, dan zul je genieten van dit boek. Als je liever een opwindende roman leest met spectaculaire achtervolgingen of broeierige nachten, kun je De omweg beter laten liggen.

Gerbrand Bakker, schrijver van het alom geprezen literaire debuut Boven is het stil, Juni en De Omweg, wordt 26 april geïnterviewd door Ingrid Bosman in Bibliotheek Hengelo.




De omweg is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2011. De winnaar wordt 9 mei bekend gemaakt.

vrijdag 15 april 2011

B-Day!

Beste lezers van ons Bieblog,

Vandaag is het B-Day!
Wat dat betekent? We gaan op enkele digitale plekken over op onze nieuwe huisstijl, met nieuwe kleuren en een nieuw (landelijk) logo.

Later vandaag krijgt ons Bieblog een nieuw jasje...
Benieuwd? Hou ons in de gaten...

woensdag 13 april 2011

Live Aid

Bieblog Hengelo blogt Curves Voedselactie

Voor onze serie posts in het kader van de Curves Voedselactie dacht ik uiteraard gelijk aan muziek. En het eerste waar ik aan moest denken waren de memorabele 'Live Aid' concerten op 13 juli 1985.

Het ging om een benefiet voor Ethiopië, waar hongersnood heerste. Het evenement werd in veel landen rechtstreeks uitgezonden en werd daarmee een van de grootste mediaspektakels die de wereld ooit had gezien. De intensiteit waarmee een grote hoeveelheid wereldsterren optraden op deze dag was ongekend...

De opbrengst van het concert overtrof alle verwachtingen van de organisatoren. Waar gerekend was op ca. 1 miljoen Britse pond werd in 2001 in een televisieprogramma door een van de organisatoren aangegeven dat de opbrengsten waren opgelopen tot meer dan 150 miljoen pond.


De baten van de veel later verschenen uitgave op vier dvd's van de concertopnamen uit 1985 komen nu o.a. ten goede aan de vluchtelingen in Darfur. En wat de muziek betreft doen de superlatieven die op de doos zijn afgedrukt en die afkomstig zijn van recensies uit 1985 misschien wat overdreven aan, maar een kern van waarheid zit er beslist in: 'The biggest rock event in history', 'The greatest live concert of all time'.

Twintig jaar later bleek het uiteindelijk nóg groter te kunnen: 'Live 8' vond op 2 juli 2005 plaats in de G8-landen en in Zuid-Afrika.
Net als Live Aid werd Live 8 georganiseerd door Bob Geldof en Midge Ure. Anders dan Live Aid in '85 was Live 8 bedoeld om druk op de G8 uit te oefenen om handelsbelemmeringen op te heffen die in het nadeel van ontwikkelingslanden werken. Daarnaast zouden de G8 hun ontwikkelingshulp moeten vergroten tot de afgesproken 0,7% en het klimaatverdrag van Kyoto ratificeren. Meer dan 1000 muzikanten traden op, waaronder enkele acts van Live Aid. 182 televisiekanalen en 2000 radiostations zonden het concert uit. Een opsomming geven van de artiesten die optraden is ondoenlijk maar met Paul McCartney, U2, Coldplay, Stevie Wonder, R.E.M., Madonna, Sting, Björk, Neil Young en Robbie Williams kun je spreken van een line-up die Live Aid op zijn minst evenaart. De reünie van Pink Floyd was in muzikaal-historisch opzicht dé grote gebeurtenis en dat concert staat dan ook integraal op deze box van vier dvd's met alle hoogtepunten van die roemruchte dag.

Het ligt vast aan mij, maar indrukwekkender dan 1985 vond ik het niet. Heeft natuurlijk ook met leeftijd te maken; ik was toen aanmerkelijk vatbaarder voor super-idolen.. ;-) Het hoogtepunt in 1985 was volgens velen het optreden van Queen, maar ik was toch meer een U2-fan.
"Gelukkig hebben we de beelden nog..."



Reserveer 'Live Aid (1985)' in onze catalogus
Reserveer 'Live 8 (2005)' in onze catalogus

(bronnen: wikipedia, NBDBiblion)

maandag 11 april 2011

Russian Ark

Vandaag zet ik een film in de spotlight die in de eerste plaats mooi is om te zien, maar die haar bekendheid vooral te danken heeft aan de manier waarop ze is gemaakt. De volle 93 filmminuten zijn namelijk geschoten in één ononderbroken shot. Ja, en daarmee breek je in één klap nogal wat records!

Denk nu niet dat ze zich er vanaf maken met een tweegesprek aan de keukentafel, nee hoor, er doen zelfs meer dan 2000 acteurs in mee en er is doorlopend beweging. Echt een gewaagd experiment dus, dat misschien wel mooi bezuinigt op montagekosten, maar natuurlijk wel flink wat voorbereiding vraagt!

Russian Ark vertelt het verhaal van drie eeuwen Russische geschiedenis in en om die beroemde Hermitage. Samen met een verteller loop je door de tuinen, gangen en zalen van het oude paleis, waar zich op dat momenten waargebeurde, historische taferelen afspelen.

Een geschiedenislesje dus. Aangevuld met een flinke portie culturele en kunstzinnige vorming, want al die de schilderijen hebben ze voor het gemak maar even laten hangen. De verteller praat op geheel eigen wijze alle taferelen aan elkaar en biedt een mooi inkijkje in het Russische hofleven van toen.

Voor mij een film met veel ah- en oh-momenten, maar ook met veel respect voor de makers. Zelf wel eens geprobeerd een leuk vakantiefilmpje in één shot te draaien? En na hoeveel seconde liep dat al uit de hand? Ik bedoel maar! Laat je dus maar mooi meevoeren op de Russische klanken en het draaien van de band.





Reserveer nu in onze catalogus.

vrijdag 8 april 2011

Alle dagen schuld: praktijkverhalen over armoede

Bieblog Hengelo blogt Curves Voedselactie.


Armoede in Almelo: zo had Alle dagen schuld ook kunnen heten. Want daar speelt het boek zich af. Maar het was een voor groot deel toeval dat journalist Mirjam Pool daar terecht kwam. Almelo is in het boek meer een decor: de verhalen spelen zich in variaties op talloze andere plaatsen in Nederland af.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hadden in 2009 in Nederland 531.000 huishoudens een groot risico op armoede en dan heb je het over 1.090.000 personen. Ruim 1 miljoen mensen: ik vind dat schokkend veel. In het Armoedesignalement 2010 ziet het SCP verder dat in 2009 de armoede in Nederland is gestegen, dat arme mensen aangeven vaak betalingsachterstanden hebben en zich regelmatig geen warme maaltijd of nieuwe kleren kunnen veroorloven en dat het percentage arme kinderen sinds lange tijd weer is gestegen.

Dit soort onthutsende cijfers was voor Mirjam Pool aanleiding om zich verder in armoede te verdiepen. Wie zijn die mensen achter de cijfers? In Alle dagen schuld gaat zij op bezoek en in gesprek met degenen die het niet redden in onze zogenaamde welvaartmaatschappij. Zoals de twintigers Dennis en Chantal bij wie alles een puinhoop is: hun huishouden, de opvoeding van hun 3 kinderen, hun financiën. Ze dreigen onder te gaan aan hun schulden en werken zich met impulsieve acties steeds verder in de nesten. Ze praat ook met professionele hulpverleners en vrijwilligers die soms ook geen uitweg lijken te weten. Veel bewondering heb ik voor Nolda Schepers van Stichting Boodschappenmand die concrete hulp geeft aan mensen die het echt nodig hebben.

Alle dagen schuld confronteert je met de dagelijkse praktijk van leven in armoede.

Reserveer in onze catalogus

donderdag 7 april 2011

Bieblog Hengelo blogt Curves Voedselactie

Bibliotheek Hengelo steunt de Curves Voedselactie. De actie is eenvoudig van opzet: de hele maand april kunnen mensen daar boodschappen inleveren. Vorig jaar is zo wereldwijd door de Curves vestigingen 3,1 miljoen kilo voedsel verzameld! Alle boodschappen die in Hengelo worden ingezameld gaan naar de Voedselbank Midden Twente, die heel blij is met dit initiatief. Zij ondersteunen wekelijks bijna 300 gezinnen met voedselpakketten in Hengelo en Borne.

Belangrijk werk dus doe ook mee! Er is een leuke maandkalender gemaakt om zo te stimuleren om veel verschillende producten in te zamelen. Die kalender vindt je hier, en hier zie je het overzicht van het voedsel van de dag. Print ‘m uit en plak ‘m op de koelkast! Laat weten wat je doet en waar Curves de verzameling kan ophalen of breng dit bij Curves Hengelo Noord of Zuid. Curves Hengelo Noord, Berlijnstraat 14, wijk Roershoek/Slangenbeek, 074-2770005 of Curves Hengelo Zuid, Tuindorpstraat 61, Creatieve Fabriek B04, 074-8001900. Tussen 12:00 en 16:00 uur zijn de vestigingen gesloten.

Bibliotheek Hengelo draagt graag een steentje bij aan deze actie: zo gaan van onze recent afgeschreven boeken zo'n 300 mooie exemplaren als schenking naar de Voedselbank. Onze directeur Marion Mertens benadrukt het belang van lezen voor iedereen: "lezen moet altijd bereikbaar blijven, want wie leest ontwikkelt zich en dat moet voor ieder mens binnen de mogelijkheden liggen". Bij de opening van de actie overhandigde ze een symbolische boodschappentas met boeken als "geestelijk voedsel" aan Curves. Lees meer over de actie op onze website.

Als Bieblog Hengelo kunnen we natuurlijk niet achterblijven! Deze maand schrijven de redacteuren elk een speciale blog waarbij ze zich door deze actie laten inspireren. 

woensdag 6 april 2011

De andere helft leeft

Wat doet een titel van een boek met je? Bij mij heel veel, merk ik. Soms roept het spanning op, soms heeft een titel iets poetisch en soms maakt een titel gewoon nieuwsgierig. Dat laatste was het geval met 'De andere helft leeft'. Welke andere helft? Gaat het over een tweeling of ligt er een diepere gedachte aan ten grondslag, gaat een deel van één en dezelfde persoon dood en is het symbolisch gebruikt? Hoe dan ook, samen met de kaft en de tekst op de achterflap is het de titel die mij ertoe verleidt een boek te gaan lezen.
Ik heb al eens eerder een boek van Sophie Hannah gelezen (en er hier over geschreven) en ook dat droeg bij aan mijn keuze voor dit boek.

Evenals in 'Gevarenzone' wordt het verhaal vanuit twee perspectieven verteld. Soms is Ruth aan het woord, en wel in de ik-vorm, soms volgen we Charlie Zailer of haar vriendje SimonWaterhouse vanuit de derde vorm. Een verrassend vertelperspectief, omdat de schrijfster hierdoor in staat is vanuit verschillende invalshoeken een verhaal bloot te leggen dat steeds meer raakvlakken vertoont. De opening is origineel (wat denk je als je grote liefde je vertelt dat hij iemand vermoord heeft en jij weet dat deze persoon persoon springlevend is?), de plot is weer waanzinnig goed en je blijft dus lezen.

Het blijft echter wel een beetje worstelen met Charlie en Simon en hun onderlinge verhouding. Die had van mij wat meer op achtergrond gemogen, maar daar moet je ook weer niet teveel over zeuren als je met zo'n pageturner op de bank zit.

Reserveer in onze catalogus

zondag 3 april 2011

Vita - Melania Mazzucco


Blijkbaar heb ik er patent op, schrijvers kiezen die de Premio Strega gewonnen hebben. Eerst met Nicolò Ammanati, toen Paolo Giordani en nu Melania Mazzucco.
Ik hou van boeken die een heel leven vertellen en liefst ook nog het leven van de kinderen, de kleinkinderen en de achterkleinkinderen. En die je de geschiedenis beter laten begrijpen. En als er dan aan het eind ook nog een sprankje hoop over is….
Vita van Melania Mazzucco heeft het allemaal.

Van de achterflap
New York, 1903. Op Ellis Island gaan twee kinderen uit een gehucht in Zuid-Italië van boord: Diamante van twaalf en Vita, pas negen jaar oud. Hij is zwijgzaam, trots en onverschrokken; zij impulsief, jaloers en begiftigd met het mysterieuze vermogen om voorwerpen te verplaatsen. In een chaotisch pension in de Italiaanse wijk downtown maken de kinderen kennis met de dood en het alfabet, verleidingen, seks, verraad en trouw. Ze groeien er op tot volwassenen, vinden elkaar en verliezen elkaar uit het oog. Ze blijven hopen op een gouden toekomst die in het land van de onbegrensde mogelijkheden immers voor iedereen is weggelegd. Maar hun kinderdromen zullen niet uitkomen, niet in New York, niet voor hen samen.

Het is geen boek om vrolijk van te worden, wel een boeiend en intrigerend verhaal over Italiaanse migranten in de VS. Mooie, maar ook droevige sfeerbeelden, waarin je de ellende, de stank, de afbraak als lezer bijna kunt voelen en ruiken. Het contrast tussen het landelijke Italië en het immense New York moet enorm zijn geweest. De (social) media zoals we die nu kennen, bestonden niet waardoor mensen zich niet echt een goede voorstelling konden maken van het 'Beloofde Land'.

Af en toe is het verhaal wat traag en langdradig, maar bij levensverhalen zoals deze heb ik daar geen moeite mee. Want het is tegelijkertijd een verslag van Mazzucco’s persoonlijke zoektocht naar haar eigen afkomst, gebaseerd op o.a. persoonlijke correspondentie van Mazzucco’s familie en oud krantenartikelen.
Het is een geschiedenis van armoede en mislukking waar Italianen, ook nu, niet graag aan terugdenken. Mazzucco’s roman maakte destijds ook nogal wat los. Veel Italianen begonnen anders te kijken naar de immigranten die in deze tijd naar Italië komen om de armoede te ontvluchten. En die, evenals een eeuw geleden, worden uitgebuit.
Opgroeien in een totaal andere cultuur, in welke tijd dan ook, blijft actueel.

Overigens.... dinsdag 12 april geeft Tim Klaasse van Filmeducatie een lezing over de verfilming van De Eenzaamheid van de priemgetallen.
De film zelf wordt bij Filmliga Hengelo vertoont.

Reserveer Vita in onze catalogus
Reserveer De eenzaamheid van de priemgetallen in onze catalogus

vrijdag 1 april 2011

Broederziel Alleen? - Minke Weggemans

Je moet er niet aan denken! Maar op een dag kan het je overkomen. Het verlies van een broer of zus. Minke Weggemans maakte het mee. Op de dag dat ze 21 jaar werd overleed haar broer Wim (32) plotseling. In de rouwliteratuur gaat de aandacht vooral uit naar ouders, partners en/of kinderen. Dus schreef ze 'Broederziel alleen?', met daarin de vragen en ervaringen van lotgenoten en haarzelf. Ze geeft lezingen om het rouwproces van broers en zussen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen en om ook hulpverleners en andere professionals erop te attenderen. In Broederziel alleen? wilde ze het taboe hierover doorbreken en dat is haar gelukt.

Hoe erg het ook is om een partner te verliezen, je zou iemand anders kunnen tegenkomen. Maar een broer of zus is onvervangbaar. Die relatie is een band voor het leven, o.a. door een gemeenschappelijke jeugd, de familieband en bloedband. In normale gevallen is het ook nog eens de langstlevende relatie die je in je leven kunt hebben. Zelfs bij een verstoorde relatie lijd je verlies. Het boek zet je aan het denken over hoe je zelf verder wilt met het verlies.

Er komen twee vervolgen:
In 'Rouw in de zijlijn' vertellen zussen over hun persoonlijke verlies van een broer of zus.
In deze verhalen zoeken zussen naar een innerlijke en uiterlijke balans na het verlies van een broer of zus. Ze vragen ruimte voor hun verdriet en aandacht voor hun verhaal van liefde en verlies. Ieder verhaal is anders van toon en stijl, het zijn diep persoonlijke verhalen die ons worden toevertrouwd. Dat is des te ontroerender als je beseft dat deze zussen hun rouwverhaal durven te delen in een samenleving die daar tot nu toe niet of nauwelijks in geïnteresseerd lijkt te zijn.

'Broers rouwen ook' laat broers aan het woord over hun persoonlijke verlies.
Dit boek bevat een groot aantal langere verhalen van broers die een broer of zus hebben verloren. Deze prachtige verhalen worden voorzien van hele mooie foto’s waardoor je je nog veel beter kunt inleven in het verhaal. Daardoor is dit boek echt een aanrader voor iedere zus of broer die zich afvraagt hoe anderen dit rouwproces nou beleven en doormaken.

Zij laten ons meebeleven hoe ingrijpend zo’n verlies kan zijn. Soms zo ingrijpend dat men niet in staat is om te werken. Drie boeken die veel ogen zal openen voor dit dikwijls verborgen verdriet van broers en zussen na het verlies van een broer of zus.

Voor mij waren het bijzondere boeken omdat ik zelf ook een broer heb verloren . Ik herkende veel in de verhalen.

Joke


Reserveer “Broederziel alleen?” in onze catalogus
Reserveer “Rouw in de zijlijn” in onze catalogus
Reserveer “Broers rouwen ook” in onze catalogus