maandag 25 april 2011

Babette's feast

De goede opletter heeft vast wel gezien dat Bieblog Hengelo deze maand de Curves Voedselactie in het zonnetje zet. Een actie over voedsel en armoede. Deze blog hoort eigenlijk niet in dat rijtje thuis, want ik zet graag een film in het zonnetje zetten die gaat over voedsel en rijkdom. Of eigenlijk over de rijkdom van voedsel, zoals ik al eens eerder liet zien met de film Eden.

Bij onze nieuwe aanwinsten zag ik pas geleden de film Babette's feast voorbij komen. Het zal een nieuwe uitgave zijn, want dit tijdloze Deense pareltje veroverde al in 1987 vele harten. Ken je hem nog niet? Dan moet je die schade echt gaan inhalen! Ik heb hem gelijk gereserveerd en er weer een avondje van zitten smullen.


Het verhaal speelt in 1871 in een piepklein Deens kustplaatsje in het afgelegen Jutland. Er wonen enkel wat oude, vrome mensen. Waaronder twee dochters van de inmiddels overleden dominee. Hij heeft zijn mooie dochters altijd 'behoed' van de geneugten des levens. De enkele man die ooit zijn hart verloor werd het al gauw duidelijk: hij had geen schijn van kans, deze vrouwen leefden enkel voor God. Op een stormachtige dag kwam de Franse Babette bij deze zussen aanlopen om er als huishoudster te blijven werken. Het traditionele bierbrood werd langzaam vervangen door wat smaakvollere spijzen, ze bracht wat vrolijkheid in het dorpje, maar verder leefde deze Française net zo vroom en onopvallend als de andere inwoners.

Tot ze op een dag - na 14 jaar trouwe dienst - te horen krijgt dat ze de lotto heeft gewonnen. In plaats van haar koffers te pakken legt ze een verzoek neer bij haar werkgevers: ze wil graag een diner koken voor de vaste kerkgasten. Tja, kun je dat weigeren? Gelukkig niet, want Babette blijkt over een goed verborgen talent te beschikken. En de generaal, die toevallig voorbij komt en wél de wereld en het echte leven heeft ervaren, herkent dat talent van een beroemde chef-kok uit Parijs. Zij was als enige in staat om een maaltijd om te toveren in een 'liefdesaffaire'.

Wat er dan gebeurt is even leuk als liefdevol. De schuchtere gasten, die bang zijn bij een soort heksenmaal aan te moeten schuiven, krijgen weer kleur op de wangen en warmte in hun hart. De helaas niet-ondertitelde trailer wil ik je niet onthouden, want die toont de schoonheid en eenvoud van het land, de mens en het leven. Eet smakelijk!





Reserveer nu in onze catalogus

Geen opmerkingen: