maandag 28 februari 2011

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Note to myself: er staan nog veel te weinig jeugdboeken op ons bieblog! Ten onrechte, want er zijn echt heel veel mooie boeken geschreven voor onze jonge lezers. Vandaag zet ik dat wonderbaarlijke boek van Mark Haddon dan ook maar eens in het zonnetje.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht vertelt het verhaal van Christopher, een vijftienjarige jongen die een vorm van autisme heeft. Hij is heel goed in wiskunde, maar blinkt niet echt uit in het onderhouden van menselijke relaties. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij heeft een afkeer van geel en bruin, wil niet aangeraakt worden en heeft de grootste moeite met uitspraken die niet letterlijk genomen mogen worden en met het afleiden van gevoelens uit gezichtsuitdrukkingen.

Christophers wereld is niet zo groot, hij is nooit verder geweest dan het einde van zijn straat. Wanneer blijkt dat iemand de hond van de buurvrouw heeft vermoord, gaat hij, tegen de wil van zijn vader in, op onderzoek uit. Daardoor stoot hij op een aantal feiten die zijn gestructureerde leven helemaal overhoop gooien.

Dit boek heeft niet voor niets vele prijzen gewonnen. Haddon schetst namelijk op een ontroerende, overtuigende en vooral grappige wijze de wereld van een autistische jongen. De crux zit hem volgens mij in het vertelperspectief, dat ligt namelijk bij Christopher zelf. Je ervaart het leven en dit avontuur dus door zijn ogen. Daardoor krijgt zijn gedrag, dat voor een buitenstaander vrij onbegrijpelijk is, z'n eigen logica. En in korte, bespiegelende hoofdstukjes - tussen de grote verhaallijn door - geeft de jongen zijn eigen visie op het leven. Verfrissend.

Deze vorm en de mooie taal waarmee alles wordt verteld leverden mij twee wonderlijke inzichten op: hoe ingewikkeld onze wereld is voor iemand met autisme en hoe irritant ‘gewone’ mensen kunnen zijn. Verhelderend!

Reserveer nu in onze catalogus.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Helemaal mee eens. Het is prachtig en spannend beschreven vanuit het perspectief van een autistische jongen, waardoor je veel beter begrijpt wat autisme inhoudt.Onze zoon van 16 vond het bewonderenswaardig hoe hij de reis onderging. Ik heb begrepen dat er een versie voor jongeren en een voor volwassenen is.Heb zelf de Engelse versie voor jongeren gelezen. Ben benieuwd hoe anders de uitgave voor volwassenen is.

Astrid zei

@Anoniem: Sorry, had je even gespot en weer vergeten. Die volwassen versie verschilt volgens mij alleen in kaft, maar zeker weten doe ik het niet. Ik zou zeggen: probeer deze eens!