dinsdag 5 oktober 2010

Een miljoen schrijvers!


In Nederland hebben 1 miljoen mensen schrijven als hobby: ik vind dat ongelofelijk veel. Ik schreef hier in 2009 ook al een keer over en deze blog is een beetje een update. Veel van deze aspirant schrijvers vinden hun weg naar Schrijven Online, een community met informatie, nieuws, workshops en schrijfwedstrijden. Schrijven Online organiseert ook de jaarlijkse Week van het Schrijven, geeft het tijdschrift Schrijven uit en, samen met uitgeverij Augustus, de Schrijfbibliotheek: een serieboeken rond creatief schrijven.

Werk gepubliceerd krijgen is berucht moeilijk: bij reguliere uitgevers maak je weinig kans. Dus op zoek naar alternatieven! Zoals bijvoorbeeld het online publiceren op websites als Pulpfictie.nl (voor jongeren), Korteverhalen.nl of Gedichten.nl. Wat ook kan is het werk in eigen beheer uitgeven via uitgeverijen als Gopher of Free musketiers. Nog weer een andere mogelijkheid bieden platforms als TenPages.com en Schrijversmarkt.nl waar je supporters of beleggers kunt werven voor je manuscript (crowdfunding). Bij genoeg support of verkochte boekenaandelen wordt het uitgegeven.

Stel je hebt je boek na veel moeite in eigen beheer uitgegeven dan moet het natuurlijk ook nog verkocht worden. Dat lukt vaak niet via de gewone boekhandel en een briljante oplossing is Boek'n plank! Dat is een boekhandel in Amsterdam speciaal voor in eigen beheer uitgebrachte boeken, auteurs kunnen voor 25 euro een halfjaar lang een stapel van hun boeken in de winkel leggen. Hetzelfde kan natuurlijk ook virtueel: op Schrijverspunt.nl kun je je boek gratis in de etalage zetten.

De opkomst van het E-boek biedt natuurlijk ook mogelijkheden: de eerder genoemde uitgeverij Augustus stelt het boek Mede namens mijn vrouw van Aliefka Bijlsma gratis beschikbaar als E-boek. Het is bedoelt om het boek, dat sinds juni in de "echte" boekhandel ligt, onder de aandacht te brengen en om te kijken of met dit experiment de verkoop van het fysieke boek zal toenemen. Stand na een paar uur: 1.100 papier exemplaren verkocht tegenover 1.200 gedownloade exemplaren. Ga naar de site van Aliefka Bijlsma voor de gratis download.

Ben je één van de miljoen schrijvers met de ambitie om gelezen te worden dan veel geluk en doorzettingsvermogen: je zult het nodig hebben. En als afsluiting een citaat van Simon Carmiggelt: "Het leuke van schrijven is dat je het nooit leert"

Met dank aan NBD/Biblion M3 nieuws

Geen opmerkingen: