zaterdag 29 mei 2010

Schemeruur - Johan Theorin

Juni is de Maand van het spannende boek waarin de Scandinavische misdaadroman centraal staat onder het motto Mørd en Dødslag. Uit het hoge noorden kwamen de laatste jaren vele, succesvolle kwaliteitsthrillers van bijv. Henning Mankell, Karin Fossum, Sjöwall & Wahlöö, Jo Nesbo en natuurlijk Stieg Larsson.

Mijn aanrader...Schemeruur van Johan Theorin !

Op een mistige dag in de nazomer van 1972 verlaat de zesjarige Jens Davidsson het huis van zijn grootouders. Hij klom over de tuinmuur van het vakantiehuisje van zijn grootouders, verdwaalde in de mist en werd nooit teruggevonden. Zijn moeder Julia zinkt weg in een diepe depressie. De onzekerheid over het lot van haar zoon maakt haar eenzaam, depressief en afhankelijk van alcohol. Twintig jaar later wordt ze gebeld door haar vader Gerlof. Hij woont nog steeds op Öland, het eiland waar zijn kleinzoon verdween. Hij heeft een pakje gekregen met daarin de sandaal die Jens droeg bij zijn verdwijning. Julia reist af naar het eiland – Öland - waar haar zoon is verdwenen. om samen met hem en een paar oude vrienden de zaak uit te pluizen.


Het verhaal begint mooi én dreigend. Met beeldend taakgebruik en heldere dialogen. Hij weet de sfeer van een eiland prachtig te beschrijven. Schemeruur bestaat uit twee verhaallijnen. Allereerst het verhaal van Julia (en haar grootvader Gerlof) die vergeefs hoopt op een wonder rondom haar verdwenen zoon. Daarnaast het verhaal hoe de gewelddadige Nils Kant uiteindelijk het pad kruist van Jens. Beide verhaallijnen wisselen elkaar af, aan het eind grijpt alles mooi in elkaar.
Johan Theorin schrijft vier misdaadromans over het Zweedse eiland Öland onder de noemer “De vier seizoenen van Öland”. Ik heb dus nog 3 delen in het vooruitzicht. Nachtstorm ligt nu in mijn vakantiekoffer. Hopelijk verschijnen de volgende twee delen ook snel, hoe sneller hoe liever!


Nog meer Scandinavische literatuur vind je op deze site.

Reserveer Schemeruur in onze catalogus
Reserveer Nachtstorm in onze catalogus 

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is een prachtig boek net als de andere boeken uit deze serie ik heb ze iallemaal gelezen en kon echt niet stoppen.