vrijdag 21 mei 2010

Nooit een dag so rot dat er comes geen einde aan

Soms is lezen over muziek bijna net zo leuk als het luisteren. Daarom deze keer geen plaat, maar een paar boeken over muziek. Bij het zoeken in een bibliotheekcatalogus stuit je soms op verrassende resultaten. Zo zocht ik eens op 'john hiatt' (who else..) en kwam ergens in de resultaten het boek 'Lipstick Sunset' tegen van Sander Donkers. Een bundel met fraaie verslagen van ontmoetingen met popmuzikanten: wat drijft hen, wat waren inspiratiebronnen? Leuk en intrigerend. Portretten van bekende iconen zoals Paul McCartney, Solomon Burke, Emmylou Harris (en John Hiatt natuurlijk), maar ook van bekenden uit de Nederlandse muziekgeschiedenis (André Hazes, Bennie Jolink). Een bonte verzameling zo op het oog, maar op de een of andere manier een sterk samenhangend geheel. Vooral het gesprek met Michael de Jong is intrigerend: de titel van deze blogpost is een citaat. Een ander stukje wil ik u niet onthouden; het begin van de ontmoeting met Solomon Burke:
'Oh...My...God!' De ontzagwekkende man negeert mijn uitgestoken hand, vouwt zijn ontzagwekkende arm om mijn schouders en pakt me in één vloeiende beweging tegen zijn borstkas. Vijfenzeventig kilo verdwijnt spoorloos tussen de tweehonderd en nog wat kilo die tezamen Solomon Burke vormen. (...) Dan drukt hij een innige kus op mijn wang en roept tegen zijn familieleden: 'Uit Holland! Horen jullie dat?! Helemaal uit Holland! And I don't mean Harlem y'all. Geef die man een stoel. Geef hem wat te eten! Geef hem iets te drinken!'
Een ander prachtig boek over muziek is 'City To City' van Leo Blokhuis. Deze enthousiaste popprofessor weet liefhebberij tot een vak te maken. In deze publicatie, prachtig vormgegeven overigens, duikt hij in de muzikale scene van een aantal muzieksteden in een jaar waarvan hij denkt dat het een sleuteljaar in de betreffende stad was. Van Memphis in 1953 via onder andere Parijs en Den Haag naar Los Angeles in 1971. Een werkelijk schitterend boek, elke hoofdstuk voorzien van een factsheet, en de enorme kennis van Blokhuis wordt geen moment een 'college': nee, hieruit spreekt liefde voor muziek. Bij het boek zit een cd met uit elk hoofdstuk van het boek, dus bij elke stad, een liedje. Maar Blokhuis geeft het in zijn voorwoord al aan: het is het leukst als je zelf een playlist bij de steden maakt.

Komt dat even mooi uit nu Spotify sinds afgelopen dinsdag in Nederland beschikbaar is! De eerste playlists van Bibliotheek Hengelo staan voor u klaar: bij elk boek één. Even Spotify installeren en ze zijn beschikbaar.
Follow me on Spotify
There's more to come..
Enjoy!

Reserveer 'Lipstick Sunset' in onze atalogus
Reserveer 'City To City' in onze catalogus

Geen opmerkingen: