maandag 29 juni 2009

Eindeloos verliefd: 3000 keer Bouquet-reeks

Deze maand bracht uitgeverij Harlequin de 3000ste Bouquet uit. In een speciale feesteditie krijg de lezeres het duizendste, het tweeduizendste en het drieduizendste verhaal in één boekje. De titel is, hoe kan het ook anders, "En ze leefden nog lang en gelukkig". Ruim een miljoen (!) vrouwen in Nederland lezen regelmatig een Bouquetje en er wordt veel geruild: gemiddeld wordt een boekje door 8 vrouwen gelezen voordat het bij het oud papier gaat.

Het concept is simpel: verliefd-obstakel-huwelijk. In pakweg 160 pagina leeft de lezeres mee met de gepassioneerde liefde van haar hoofdpersonen en ook met alle problemen. Want daar zit nu juist de spanning: krijgen ze elkaar?

Een verhaal kan over van alles gaan maar er zijn een paar ongeschreven wetten: de held is een beetje arrogant en niet al te handig met zijn gevoelens. Hij is altijd rijk, doortastend en minstens 10 jaar ouder. De heldin is jong, aantrekkelijk en succesvol. Ze heeft wel last van onzekerheden en is bang om zich aan haar verliefdheid over te geven. En niks geen vrijblijvende relatie: er wordt bijna altijd getrouwd. Seks komt niet echt aan de orde: het gaan meer om de aanloop ernaartoe. Als je dit leest dan snap je wel waarom Pride and Prejudice van Jane Austen al 2 eeuwen zo'n hit is.

In Bibliotheek Hengelo hebben we een uitgebreide selectie Bouquetjes. Dus gauw gaan inslaan voor de vakantie zou ik zeggen. Want wat is er fijner om weg te dromen en te hopen dat ze elkaar, ondanks alle problemen, toch krijgen.

Kijk in onze catalogus

Met dank aan Jorien de Lege

Geen opmerkingen: