maandag 6 april 2009

De ongewone lezer

Omdat haar hondjes weglopen ontdekt Koningin Elizabeth II bij de keuken van Windsor Castle een bibliotheekbus. Uit plichtsgevoel leent ze een boek en eigenlijk is ze van plan dat volgende week ongelezen terug te brengen. Maar toch begint ze te lezen en dat heeft grote gevolgen. In De ongewone lezer is dit het uitgangspunt van een grappig en boeiend verhaal.

Haar eerste bibliotheekboek van Ivy Compton-Burnett (soort twintig-eeuwse Jane Austen) valt wat tegen maar ze zet door want "zo zijn wij nu eenmaal opgevoed". De week erop probeert ze een ander boek en binnen een paar weken is ze verslaafd. Van het ene boek komt het ander. Ze gaat van Nancy Mitford naar Anita brooker (soort Engelse Hella Haasse) en ze leest alle klassiekers in haar eigen bibliotheek zoals Dickens en George Eliot (gesigneerd natuurlijk).

Het lezen begint Elizabeth langzaam te veranderen; dit tot groot ongenoegen van de hofhouding. Want ze is niet meer zo geconcentreerd op staatszaken: ze ontwikkelt een techniek om te wuiven naar het volk én tegelijkertijd een boek te lezen. Ze maakt van een belezen keukenhulp haar persoonlijke literaire assistent en ze vraagt bij werkbezoeken haar onderdanen naar het laatste boek dat ze hebben gelezen. De hofhouding probeert de leesverslaving van "The Queen" op alle mogelijke manieren tegen te werken maar of dat gaat lukken...

De Ongewone lezer is een heerlijk boekje over de lol van het lezen en de invloed die boeken kunnen hebben op je denken en je leven. Een echte aanrader!

reserveer in onze catalogus

1 opmerking:

TienD zei

Ja, beslist de moeite waard om te laten zien wat lezen met een mens kan doen. Bovendien met een verrassend einde!