maandag 9 maart 2009

Maigret fume une pipe


Ik vind het knap: een detective-serie die al ruim 75 jaar lang wordt gelezen. George Simenon (1903-1989) kreeg het met commissaris Maigret voor elkaar. In totaal zijn er 105 romans en verhalen verschenen met Maigret in de hoofdrol en Simenon schreef de eerste Maigret rond 1930 in Nederland (trots klopt ons hart) toen zijn boot in Delfszijl voor anker lag.

Ik kwam zelf via een omweg bij Maigret terecht door eerst een biografie van George Simenon te lezen. Facinerende man! Hij kon in een paar dagen er een complete roman uitpersen en viel dan door de fysieke inspanning 5 kilo af. Hij ging om met de groten der aarde, had een turbulent liefdesleven en beweerde met 10.000 vrouwen naar bed te zijn geweest. Uiteindelijk sterft hij eenzaam in zijn villa met 13 man personeel in Laussanne.

De tegenstelling tussen Simenon en Maigret is frappant: Maigret is een grote, logge, pijprokende commissaris van politie die 's middags braaf thuis bij zijn vrouw gaat eten en die droomt van zijn pensioen. Maigret is zo saai dat de uitgever van Simenon er eerst helemaal niet aan wilde beginnen. Maar de boeken zijn ontzettend sfeervol: wat mij betreft vooral de verhalen die zich in Parijs afspelen. En de verhalen hebben een mooie psychologische diepgang: Maigret probeert zijn verdachten te doorgronden en zo de zaak op te lossen. De plots zijn vaak verrassend en het leest als een trein. Dus gewoon eens een Maigret proberen en voor dat je het weet heb je een bekende literaire aandoening: de Maigret-verslaving.


Geen opmerkingen: