zaterdag 21 maart 2009

Stuk - Judith Visser

Om maar meteen met de deur in huis te vallen........
Stuk van Judith Visser is echt een afschuwelijk boek. En een absolute aanrader voor iedereen die met pesten te maken heeft. Pesterijen op school zijn actueel. Jonge meiden moeten mooi, slank, aardig en volmaakt zijn om erbij te horen. Alles wat Elizabeth niet is. Ze is een verlegen, eenzaam meisje met gescheiden ouders. Haar vader woont in Amerika, haar moeder stort zich volledig op haar werk. Er is niemand met wie Elizabeth van gedachten kan wisselen waardoor ze alle ruimte heeft om op te gaan in haar eigen wereld. Ze raakt geobsedeerd door Riley, een leuk meisje in haar klas, die verkering heeft met natuurlijk, de leukste jongen. Elizabeth koopt bijvoorbeeld een blonde pruik om er thuis net zo uit te zien als Riley. Elizabeth gaat steeds verder om haar obsessie te verwezenlijken.

Vanaf de eerste bladzijde zit je in het hoofd van Elizabeth, vierderklasser van een middelbare school in Rotterdam. Ze wordt gepest en geterroriseerd door een klein groepje klasgenoten. Vooral deze gedeeltes in het boek vond ik werkelijk schokkend om te lezen en angstaanjagend confronterend.
Telkens wanneer je als lezer denkt te weten waar Visser met haar verhaal naar toe wilt, blijkt dat je weer eens op het verkeerde been wordt gezet. Uiteindelijk neemt het verhaal een dramatische wending.
Als lezer blijf je met een groot gevoel van afkeer achter. En daarin zit volgens mij nou net de kracht van het boek.

Geen opmerkingen: