zaterdag 3 januari 2009

Judith Koelemeijer in Bibliotheek Hengelo!

Dinsdagavond 13 januari komt Judith Koelemeijer in de bibliotheek vertellen over haar twee boeken, Het zwijgen van Maria Zachea en Anna Boom.

In Het zwijgen van Maria Zachea heeft Judith Koelemeijer de geschiedenis van haar vaders familie opgetekend aan de hand van vele gesprekken met haar ooms en tantes. Alleen is hier niet het overlijden van de moeder de aanleiding van het optekenen van de familiegeschiedenis, maar de laatste jaren van de grootmoeder (Maria Zachea), die in toerbeurten door haar kinderen verzorgd wordt nadat zij door een hersenbloeding niet meer spreekt en voor zichzelf kan zorgen. En dit geeft aanleiding tot het ophalen van herinneringen. Zo krijg je te lezen hoe ieder kind tegen zijn of haar jeugd aankijkt, en hoe ook de ontwikkelingen in de samenleving (de opkomst van de televisie, het communisme, het feminisme, de verslapping van de greep van de Kerk, enzovoorts) een rol hebben gespeeld.

Mooi om te lezen vond ik hoe alle kinderen hun eigen beeld van hun jeugd en hun moeder hebben en dat dat beeld niet altijd gelijk is. Je leest steeds vanuit het perspectief van een andere dochter of zoon waardoor je een helder beeld krijgt over de relatie tot elkaar en hun ouders.

Omdat Judith Koelemeijer in haar eerste boek over haar eigen familie schrijft vond ik het een stuk persoonlijker dan haar tweede boek Anna Boom. Zelf zegt de auteur over haar literaire non-fictie:
Ik geloof dat er talloze verhalen van gewone mensen zijn die het waard zijn om opgeschreven te worden. De werkelijkheid is vaak veel mooier en gekker dan je zou kunnen verzinnen.’ Een gewoon mens kun je de inmiddels 87-jarige Boom absoluut niet noemen: ze reisde haar leven lang de wereld over, ze redde tijdens de Tweede Wereldoorlog joden in Boedapest, had verschillende affaires en trouwde twee keer. Hoewel Judith Koelemeijer op een boeiende en pakkende wijze het levensverhaal van Anna Boom beschrijft, vond ik juist die uitzonderlijkheid het grootste minpunt van het boek. Ook al weet je dat alle feiten historisch kloppen, toch vond ik het af en toe net iets te uitzonderlijk en te geromantiseerd.

Reserveer 'Het zwijgen van Maria Zachea' in onze catalogus

3 opmerkingen:

grandlarge zei

Diane,
Leuk dat je deze heb geplaatst en wat goed dat ze naar Hengelo komt.
Over de inhoud van Anna Boon: het blijft volgens mij toch een roman. Ergens las ik dat het een autobiografisch getinte roman is. Dus kun je bepaalde gebeurtenissen naar je hand zetten als het qua tekst of plek in de roman beter uitkomt.
Gr. Francine

Diane zei

Hallo Francine,
Het zwijgen van Maria Zachea is autobiografisch maar Anna Boom niet. Het verhaal van Anna Boom heeft ze opgeschreven na talloze interviews die zij heeft gehad met mensen die Anna Boom kennen.
Ben je nog van plan om te komen naar de lezing van Judith Koelemeijer?
Groeten Diane

grandlarge zei

ja de dinsdagavond is kaartavond. Ik heb al even gekeken of het een vrije avond(geen competitieavond) is maar helaas
Gr. Francine