maandag 1 december 2008

IKEA of waar is mijn sleuteltje?

Wie heeft er niet iets van Ikea in huis? Volgens sommigen staat Ikea voor Idioten Kopen Eenvoudig Alles maar dan lopen er wel veel idioten rond op deze wereld. Ikea heeft 260 vestigingen in 37 landen, werden er vorig jaar 191 miljoen catalogussen verspreid en kwamen er 583 miljoen mensen shoppen. Als de boodschap nog niet is overgekomen: Ikea is groot!

Het boek IKEA: het geheim van het succes geeft een prachtig beeld van het bedrijf en van zijn oprichter Ingvar Kamprad (1926). Want met hem is alles begonnen en zijn invloed op Ikea is nog steeds groot. Men denkt dat hij een van de rijkste mensen ter wereld is met een geschat vermogen van 51 miljard dollar. Maar dat wordt ontkend door Ingvar die trouwens bekend staat om zijn zuinigheid (of gierigheid...) én van zichzelf zegt dat hij geen smaak heeft.

In dit lekker leesbare boek kom je meer te weten over de invloed van zijn grootmoeder, de zelfmoord van zijn vader en zijn nazisympathieën in zijn jeugd. De auteur gaat in op de factoren die van een klein postorderbedrijfje in de Zweedse provincie een wereldconcern maakten: prijs, design, de Billy-boekenkast (het meest verkocht Ikea meubel), de catalogus, verpakking (zo plat mogelijk), zelfservice en inbussleutel (laat de klant 80% van het werk zelf doen) en nog veel meer. Als je dit boek hebt gelezen krijgt een bezoekje aan Ikea een heel andere dimensie.

Leuk om te lezen vond ik de systematiek in de naamgeving: banken, stoelen en salontafels hebben meestal Zweedse plaatsnamen, badkamerartikelen zijn genoemd naar Zweedse rivieren en meren en stoelen en bureaus hebben jongensnamen zoals Bror, Alexander en Olle. Voor de liefhebbers hier het Ikea spel : raad welk Ikea product bij een naam hoort. Söcces!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: