woensdag 14 januari 2009

Droommeisje


In mijn rijtje van Italiaanse thrillers en detectives mag natuurlijk Donna Leon niet ontbreken. Een jaar of zeven geleden las ik het eerste boek van haar en gelukkig schrijft mevrouw Leon ongeveer één keer per jaar een nieuw verhaal over commissario Brunetti, zodat ik de ontwikkelingen binnen de verschillende karakters goed kan volgen en me in ieder geval één keer per jaar kan onderdompelen in de Venetiaanse sferen die zij zo mooi beschrijft of het nu zomer is en Venetië wordt overstroomd met toeristen of herfst wanneer Venetië wordt overstroomd door het aqua alta. Naast Brunetti zien we zijn erudiete vrouw Paola en hun puberkinderen Chiara en Raffi.


Donna Leon voert in haar boeken een aantal karikaturen op. Zo zien we de status gevoelige, altijd strak in het pak zittende vice-questore Patta die door Brunetti altijd bedonderd wordt, maar zo met zichzelf is ingenomen dat hij dit nooit door heeft waardoor Brunetti, op zijn manier, toch altijd zijn zin krijgt. Of de hielenlikkende hoofdinspecteur Scarpa, die alleen met zijn mogelijke promotie bezig is op basis van stroopsmeerderij en niet op basis van zijn prestaties. In deze omgeving past ook signora Elettra die over een uitzonderlijk netwerk beschikt, wat in Italië tot op zekere hoogte van levensbelang kan zijn, en via dit netwerk aan de meest uiteenlopende informatie komt. En natuurlijk zijn daar Brunetti's onafscheidelijke inspectores Vianello en Pucetti.

In Droommeisje beschrijft Donna Leon het ontwakende Venetië, na een koude winter. De lente is in aantocht en aangezien Brunetti zich voor deze zaak enkele malen buiten Venetië begeeft geniet hij extra van die ontluikende lente. In zijn onderzoek krijgt hij echter te maken met een meisje wier leven in de knop is geknakt. En hij krijgt te maken met een mogelijke moordenaar uit de 'onschendbare' kringen van Italië. Gaat Brunetti dit gevecht winnen of is de doofpot hem toch weer te slim af?
Verwacht geen spectaculaire acties als je dit boek leest. Wat je wel krijgt is een beschrijving van het leven in Venetië maar bovenal een onthutsend verslag over rijk en arm, macht en onmacht en, uiteidelijk, recht en onrecht.

Geen opmerkingen: