woensdag 10 december 2008

Aurelio Zen en het Italiaanse politie apparaat

Eindspel van Michael Dibdin
Elfde en laatste roman met commissario Aurelio Zen in de hoofdrol.
Dit keer bevindt Zen zich in Calabrië één van de zuidelijkste provincies van italië. Zen is gedetacheerd omdat de pas benoemde plaatselijke commissario zich per ongeluk in z’n voet geschoten heeft met zijn dienstpistool. Het lijkt een rustige periode te worden maar dat pakt anders uit. Een Amerikaanse staatsburger wordt ontvoerd en kort na zijn ontvoering vermoord aangetroffen op de trappen van de ruïne van een kerk. Al snel blijkt dat de vermoorde man oorspronkelijk uit de streek afkomstig is en een afstammeling was van een eens zeer invloedrijke familie.
Wat is er in het verleden gebeurd dat zovele jaren later deze gruwelijke wraakactie tot gevolg heeft?

Aurelio Zen is oorspronkelijke afkomstig uit Venetië, maar gedurende de serie zien wij hem op verschillende locaties in Italië opduiken: van het noorden tot het zuiden, de toscaanse kust, Rome, Napels en Bologna, Sicilië en hier dus Calabrië. Naast de met veel sfeer en gevoel voor humor beschreven Italiaanse samenleving is het vooral de cynische maar toch steeds ook warmhartige en intelligente persoonlijkheid van Zen die zo enorme aanspreekt in deze romans.

Mooiste zin uit het boek:
'Italië was waarlijk bel paese, onverklaarbaar gezegend (…). Alles liep voortdurend spaak, maar op de een of andere manier deed dat er niet toe, terwijl in andere landen het leven, zelfs als alles op rolletjes verloopt, toch een doffe ellende is.' ... en dat is dus Italië.

Maar er valt nog veel meer te genieten!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: